Dünyanın en prestijli gastronomi sıralamalarından “Dünyanın En İyi 50 Restoranı” listesi, bu yıl kazananlarını İtalya’nın Torino kentinde düzenlenen görkemli bir törenle açıkladı. 2025’in bir numarası, Peru’nun başkenti Lima’daki Maido oldu. Geçtiğimiz yıl listenin beşinci sırasında yer alan restoran, Barselona’nın efsanevi mekânı Disfrutar’ı geride bırakarak zirveye oturdu.

Dünyanın en iyi 50 restoranı belli oldu

Perulu şef Mitsuharu Tsumura, Latin Amerika lezzetlerini Japon teknikleriyle harmanlayan mutfağıyla tanınıyor. Ödül gecesinde yaptığı konuşmada Tsumura, “Çevresel sürdürülebilirlik çok konuşuluyor ama insan sürdürülebilirliğini göz ardı ediyoruz. Yemek, insanları bir araya getirme gücüne sahip” sözleriyle alkış topladı.

Bu yılki liste, dünyanın dört bir yanından bini aşkın uzmanın oylarıyla belirlendi. Sektörde fark yaratan isimler ise özel ödüllerle onurlandırıldı. Euronews’te yer alan habere göre; En İyi Kadın Şef ödülünü Bangkok’taki Potong’un yaratıcısı Pichaya “Pam” Soontornyanakij alırken, Değişim Şampiyonu unvanı Avustralya, Byron Bay’den Mindy Woods’a verildi. Parisli şef Maxime Frederic “Dünyanın En İyi Pasta Şefi” seçilirken, Estrella Damm Şeflerin Seçimi Ödülü Barselona’daki Enigma’nın şefi Albert Adrià’nın oldu.

İLK 20’DEKİ HAREKETLİLİK DİKKAT ÇEKTİ

İlk 20’deki hareketlilik dikkat çekti. Kopenhag’ın deneysel restoranı Alchemist sekizinci sıradan beşinciliğe yükseldi. Paris’in Table by Bruno Verjus ise üçüncülükten sekizinciliğe geriledi. Londra’nın yenilikçi mekânı Ikoyi, geçtiğimiz yıl 42. sıradayken bu yıl 15.likle büyük sıçrama yaptı.

Avrupa’da İtalya güçlü bir çıkış sergiledi ve ilk 20’de üç restoranla yer aldı: Lido 84 (16.), Reale (18.) ve Atelier Moessmer Norbert Niederkofler (20.).

Listenin tamamında Latin Amerika’dan Avrupa’ya, Asya’dan Orta Doğu’ya uzanan geniş bir yelpaze var. Kjolle (Peru), Don Julio (Arjantin), Gaggan (Tayland) ve Atomix (ABD) gibi restoranlar; sürdürülebilirlik, yerel ürün kullanımı ve kültürel çeşitliliği kutlayan yaklaşımlarıyla öne çıktı.

İşte listenin tamamı:

1. Maido, Lima, Peru

2. Asador Etxebarri, Atxondo, İspanya

3. Quintonil, Mexico City, Meksika

4. DiverXO, Madrid, İspanya

5. Alchemist, Kopenhag, Danimarka

6. Gaggan, Bangkok, Tayland

7. Sezanne, Tokyo, Japonya

8. Bruno Verjus tarafından hazırlanan masa, Paris, Fransa

9. Kjolle, Lima, Peru

10. Don Julio, Buenos Aires, Arjantin

11. Wing, Hong Kong

12. Atomix, New York, ABD

13. Potong, Bangkok, Tayland

14. Plénitude, Paris, Fransa

15. Ikoyi, Londra, Birleşik Krallık

16. Lido 84, Garda Gölü İtalya

17. Sorn, Bangkok, Tayland

18. Reale, Castel di Sangro, İtalya

19. Başkan, Hong Kong

20. Atelier Moessmer Norbert Niederkofler, Brunico, İtalya

21. Narisawa, Tokyo, Japonya

22. Serene, Bangkok, Tayland

23. Boragó, Santiago, Şili

24. Elkano, Getaria, İspanya

25. Odette, Singapur

26. Mérito, Lima, Peru

27. Tresind Studio, Dubai, BAE

28. Lasai, Rio de Janeiro, Brezilya

29. Mingles, Seul, Güney Kore

30. Le Du, Bangkok, Tayland

31. Le Calandre, Rubano, İtalya

32. Piazza Duomo, Alba, İtalya

33. Steirereck, Viyana, Avusturya

34. Enigma, Barselona, İspanya

35. Nusara, Bangkok, Tayland

36. Florilège, Tokyo, Japonya

37. Orfali Bros, Dubai, BAE

38. Frantzen, Stockholm, İsveç

39. Mayta, Lima, Peru

40. Septime, Paris, Fransa

41. Kadeau, Kopenhag, Danimarka

42. Belcanto, Lizbon, Portekiz

43. Uliassi, Senigallia, İtalya

44. La Cime, Osaka, Japonya

45. Arpege, Paris, Fransa

46. Rosetta, Meksiko, Meksika

47. Vyn, Skillinge, İsveç

48. Celele, Cartagena, Kolombiya

49. Kol, Londra, Birleşik Krallık

50. Restaurant Jan, Münih, Almanya

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz